Solar Dc pompa nasıl ve kaç metrede kullanılır.

30-07-2022 08:24
Solar Dc pompa nasıl ve kaç metrede kullanılır.
Solar dc pompalar , güneş panellerinden aldıkları enerji miktarına göre debi üretebilen içerisinde basit seviyede mppt Elektronik devre  bulunan Pompalardır. Bu Pompaların elektronik devreleri daha kaliteli olarak üretilmiş pompanın dışında bir yönetim cihazı mevcut olanlarıda mevcuttur. 

Solar DC pompalar 


Fırça durumuna göre Fırçalı veyahut fırçasız olarak iki gruba ayrılırlar. Fırçasız dc pompaları tercih etmekteyiz. Fırçalı Dc solar pompalar kullanıma göre içerisinde ki Fırça diye isimlendirilen motorun gövdesine elektriği ileten kömür türü iletken malzemelerdir.

Fırça dediğimiz malzeme ısı ve yüksek akım ile daha çabuk ömür kaybetmektedir. Bunun için pompaları fıırçasız almak avantajlıdır. Fırçasız dc motorlar daha uzun ömürlüdür. 

Elimizde bulunan "fırçasız"   GMG  solar dc pompaların verileri aşağıdadır. 

12 V 
HMAX:30 m 
Qmax:2ton 
(8-10 m için tek panel üstü İÇİN 2 panel )
24 V 
Hmax:60 m
Qmax:2ton 
(2 panel ile )
48 V 
Hmax: 90 m 
Qmax : 2 ton 
( 4 panel ile)
72 V 750 w
Hmax:75m
Qmax:5ton 
(4 panel ile )
72 V 900 w 
Hmax: 90m
Qmax : 5 ton 
(6 panel ile)


Örneğin 48 volt pompanın verilerini inceleyelim. 

48v çalışma voltajının yakalamak için 285 watt panelden 2 tanesini seri 2 tanesini paralel bağlamamız gerekmektedir. 

hmax:90m  verisinde  pompayı 90 metre derinlikte bir kuyuya attığınızda kuyu çıkışından saatte 200 lt-300 lt su alırsınız demektir. 

48 volt pompayı 50 metre derinliğe attınızıda kuyu çıkışından 1 ton dan fazla su alırsınız. Kuyudan sonra boru mesafesi ve kuyu çıkışı ile suyun döküldüğü yer arasındaki kot farkına bağlı olarak bu su miktarı azalacaktır. 

Solar dc pompalarda iç çapı 1 parmak olan boru kullanılması tavsiyemizdir. Boru kalınlığı arttıkça pompaya binen yük arttığı için pompa zorlanarak çalışacaktır. 

Bu pompaları mart ayında açıp kasım ayında kapatan kullanıcılar mevcuttur. Fakat pompa ömrü bu şekilde azalacaktır. 


Karaarslan Mühendislik olarak daha uzun ömürlü solar pompa sistemleri sağlamak için Türkiye'de yapan mühendislik firmalarındandır. 
 Tasarladığımız Pano içerisinde zaman rölesi koyarak dc pompayı 30 dk çalıştırıp 10 dk dinlendiriyoruz. Havuz varsa havuz dolduğunda sistemi durduruyoruz. Havuz azalınca tekrar başlatıyoruz. Ayrıca kuyuya sıvı seviye rölesi yerleştirerek kuyuda su bittiğinde pompayı durduruyoruz. Bu sayede fırçalı olan ve yoğun kullanılan bir pompamız 2 yılını doldurmuştur. 

Ayrıca panellerden dc solar pompaya giden kabloyu tam bakır ve 2.5mm den aşağı önermiyoruz. Mümkünse 4mm kablodan kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Solar DC Pompa siparişi vermek için tıklayınız.
Solar DC pompa tanıtım videosu  TIKLAYINIZ.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.